Dăm viață agriculturii

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare

Dăm viață agriculturii

Normele metodologice de aplicare a Legii îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.872/2005 au fost completate si actualizate prin Hotararea de Guvern din data de 31.08.2022

Citește mai departe…

Infrastructura de irigații este pregătită pentru funcționare în condiții optime

Citește mai departe…

Începe depunerea facturilor pentru decontarea cheltuielilor aferente consumului de energie electrică în irigații, la filialele ANIF

Citește mai departe…

Referitor la articolul apărut în data de 7 aprilie 2020, pe site-ul www.agrointel.ro, cu titlul “Irigații blocate în județul Ialomița! Echipele tehnice sunt ținute în carantină la Țăndărei!”, vă comunicăm faptul că acest articol este, din punctul nostru de vedere, o dezinformare, statiile la care se face referință nu aparțin ANIF, acestea fiind în proprietatea OUAI-urilor, urmare a Legii îmbunătățirii funciare 138/2004, iar ANIF, în urma solicitărilor primite de la organizații, a introdus apă pe canalele de irigații și menține permanentă legătura cu autoritățile și beneficiarii, astfel încât să asigure apa necesară irigării terenurilor agricole. Pe site-ul ANIF sunt datele de contact atât ale Unității Centrale, cât și ale Filialelor Teritoriale Județene, cu Unitățile de Administrare aferente, la care oricine, inclusiv presa, ne poate contacta și solicita informații oficiale cu privire la activitatea de irigații. 

Spre exemplificare, vă prezentăm situația irigațiilor în judetul Ialomița, la această dată:

Filiala Teritorială Ialomița a încheiat, până pe 09.04.2020, contracte de irigații pentru 63.507 ha, astfel:  U.A Ialomița Mal Stâng: 51.736 ha (Amenajarea Ialomița Călmățui 45.952 ha, Amenajarea Slobozia Dunăre 1.597 ha, Amenajarea Orezărie Luciu Giurgeni 4.186 ha); U.A. Ialomița Mal Drept 11.771 ha (Amenajarea Pietroiu Ștefan cel Mare- 10.235 ha, Amenajarea Terasa Bordușani – 1.532 ha, Amenajarea Mostiştea II- 4 ha).

Până în prezent, în urma solicitărilor primite de la deținătorii de teren cu care ANIF Filiala Teritorială Ialomița are încheiete contracte, s-a introdus apă în amenajarea Pietroiu Ștefan cel Mare, a cărei aducțiune este asigurată de ANIF Filiala Teritorială Călărași prin stația SPA Pietroiu, iar în județul Ialomita s-a pornit stația de repompare SRP 10. La această dată, în această amenajare irigă OUAI-urile Movila și Agrisăveni, urmând ca în zilele următoare, pe bază de solicitări, să înceapă să irige și OUAI-urile Săveni, Sudiți și Cosâmbești.  În amenajarea Ialomița- Călmățui, a cărei aducțiune este asigurată de ANIF Filiala Teritorială Brăila,  prin intemediul statiei de bază SPA IM Gheorghiu, s-au pornit stațiile de repompare SRP 1 Spiru Haret, SRP 1A Lacu Rezi, SRP  III și SRP IIIA, iar în judetul Ialomita s-a pornit stația de repompare SRPA V, la solicitarea OUAI-urilor Traian și Roșiori, și stația de repompare SRPA VI Bucșa, la solicitarea OUAI -urilor Ograda și Scânteia.

În amenajarea Orezărie Luciu Giurgeni sunt două stații plutitoare și trei statii de repompare, care deservesc amenajările de orezarie, urmând ca în perioada imediat următoare acestea să fie puse în funcțiune la solicitarea deținătorilor de teren.

În funcție de solicitările beneficiarilor, ANIF prin Filiala Teritorială Ialomița va asigura și în acest an, în baza Legii 133/2017, completată de Legea 130/2018, apă gratuită până la punctele de livrare, acolo unde sunt încheiate contracte pentru anul 2020.

ANIF așteaptă solicitările femierilor și pe celelate amenajări de irigații, astfel încât să poată asigura apa necesară irigării culturilor, influențând astfel pozitiv producțiile agricole autohtone, atât de necesare în acest an.

Precizăm că Ordonanța militară nr. 7, din 4 aprilie 2020, prin care s-a decis carantinarea orașului Țăndărei,   nu a blocat funcționarea ANIF Filiala Teritoriale Ialomița. Cei patru angajați ANIF cu domiciliul în Țăndărei lucrează în această perioadă la Depozitul Țăndărei, din interiorul carantinei, tocmai pentru a putea asigura funcționarea fără întreruperi a stațiilor de pompare din administrare.

Pentru buna desfășurare a campaniei de irigații din acest an, solicităm tuturor agricultorilor să semnaleze imediat la Filialele Teritoriale orice problemă apărută, chiar și în relațiile lor cu OUAI sau FOUAI, pentru ca împreună să clarificăm și să rezolvăm problemele.

ANIF invită, în continuare, toți fermierii care încă nu au încheiat contracte pentru livrarea apei să facă demersuri în acest sens.  Amintim faptul că, în această perioadă contractele se vor transmite numai prin format electronic, pentru evitarea contactului direct, ca măsură pentru a preîntâmpina răspândirea Coronavirus.

Mentionam ca Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare asigură apă gratuită pe canale, pe măsură ce Filialele Teritoriale primesc solicitări de apă de la beneficiarii cu care au încheiate contracte de irigații sau cu care vor încheia noi contracte. Astfel, se  pun în funcțiune respectivele aducțiuni, asigurând nivelul optim de apă pentru irigații în punctele de livrare.”