Dăm viață agriculturii

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare

Dăm viață agriculturii

Normele metodologice de aplicare a Legii îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.872/2005 au fost completate si actualizate prin Hotararea de Guvern din data de 31.08.2022

Citește mai departe…

Infrastructura de irigații este pregătită pentru funcționare în condiții optime

Citește mai departe…

Începe depunerea facturilor pentru decontarea cheltuielilor aferente consumului de energie electrică în irigații, la filialele ANIF

Citește mai departe…

Informația de Giurgiu – LINK CĂTRE ARTICOL

“Refacerea sistemului de irigații este un obiectiv extrem de important și necesar –  a declarat nu o dată secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale. Am constatat, cu totii, la fața locului, că principala  preocupare în ultimii ani a fost să distrugem, nu să construim. Vom prioritiza lucrările, astfel încât să se facă reabilitarea infrastructurii principale acolo unde sunt şi beneficiari. Misiunea noastră este una deloc usoară , dar nu imposibilă , a conchis Gheorghe Stefan.

Marti, 5 mai 2020, secretarul de stat in MADR, Gheorghe Stefan, deputatii Toma Petcu si Alexandru Andrei, reprezentantii ANIF si primari din mai multe comune giurgiuvene: Cătălin Corbea, Prindu, Constantin Stoica, Colibasi, Aurel Enache, Comana, Dumitru Văcaru, Gostinu, au avut o intalnire de lucru la SPP Puieni, o statie de pompare care poate asigura apa pentru irigarea unei importante suprafete agricole: 15.000 ha. Statia se află intr-un program de reparatii curente. Daca in urma cu 10 zile, la acest obiectiv important era prea multă liniste, lucru constatat la fata locului de Gheorghe Stefan, ei bine de această dată locul era un furnicar. Recomandările oficialului MADR au fost respectate de conducerea ANIF Giurgiu care, beneficiind de sustinerea ministerului a notificat constructorul să se apuce de treabă. Asa s-a intamplat. Acum se scoteau pompele pentru a fi trimise la reparat, se efectuau suduri si alte operatiuni necesare punerii in functiune.

Discutiile dintre secretarul de stat – Gheorghe Stefan, reprezentantul ANIF national si judetean, parlamentarii giurgiuveni – Alexandru Andrei si Toma Petcu si primari din zonă au reiterat necesitatea refacerii sistemului de irigatii in judetul Giurgiu, un judet preponderent agricol. In zonă sunt constituite Organizaţii de Utilizatori de Apă pentru Irigaţii, fermierii sperand astfel la irigarea terenurilor si la accesarea de fonduri pentru finanţarea şi modernizarea reţelei secundare de irigaţii. Din păcate, in ultimii ani, s-a facut prea putin  pentru refacerea statiei de la Puieni si intreaga infrastructură de canale de aductiune. Acum, cu sprijinul direct al MADR si cu sustinerea nemijlocită a parlamentarilor PNL care sustin refacerea sistemului de irigații, un obiectiv extrem de important și necesar, prin modernizarea infrastructurii de irigatii, abandonată ani la rand, pentru ca aceasta sa redevina ceea ce a fost candva. Se lucreaza intens, cu măsuri clare si pe termen scurt, astfel incat intr-un timp scurt, statia să fie repusă in functiune. Termenul inaintat de expertii ANIF, confirmat si de constructor, este inceputul lunii iunie, dată pană la care stația va fi repusă partial in functiune.  

Potrivit oficialilor ministrului agriculturii, la acest moment, se fac verificări cu privire la modul în care au fost făcute lucrările de reabilitare a infrastructurii principale în ultimii 3-4 ani și că nu se știe deocamdată a cui este vina că nu se pot iriga suprafețele care au beneficiat de investiții. Acesta a dat asigurări că vor fi repornite toate sistemele care pot fi făcute funcționale și că va fi regândită strategia în domeniul irigațiilor, întrucât schimbările climatice afectează dramatic sectorul agricol, iar securitatea alimentară a României poate fi grav afectată.