Dăm viață agriculturii

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare

Dăm viață agriculturii

Normele metodologice de aplicare a Legii îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.872/2005 au fost completate si actualizate prin Hotararea de Guvern din data de 31.08.2022

Citește mai departe…

Infrastructura de irigații este pregătită pentru funcționare în condiții optime

Citește mai departe…

Începe depunerea facturilor pentru decontarea cheltuielilor aferente consumului de energie electrică în irigații, la filialele ANIF

Citește mai departe…

Seceta din acest an a adus în centrul atenției, din nou, nevoia de irigații. De câțiva ani, autoritățile încearcă să facă ceva pentru a repune pe picioare sistemul de irigații, ce a mai rămas din el, dar, se pare, fără foarte mare succes la agricultori, chiar dacă prețul energiei electrice a scăzut. Dacă unii fermieri au ajuns să scrie „Vrem apă” pe câmp, alții nu s-au arătat interesați de oportunitatea oferită de stat. Oricum, directorul general al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, Ștefan Constantin, își pune mari speranțe în Programul Național de Relansare și Reziliență, care va asigura finanțarea lucărilor pentru tot sistemul de irigații.

„Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), la începutul anului 2020, era pregătită să asigure apa pentru irigarea a 1,034 milioane ha de teren”, a declarat Ștefan Constantin, directorul general al ANIF. Intenția Agenției nu a prea avut ecou în teritoriu, pentru că, în cele din urmă, au fost irigate doar jumătate din terenurile care puteau primi apă. Totuși, dacă situația se raportează la cele petrecute anul trecut, creșterea este notabilă, pentru că s-a irigat aproape de două ori mai mult în 2020.

În cele din urmă, pentru acest an, s-au încheiat contracte multianuale pentru irigarea a 934.450 ha. Cum apa este furnizată pe bază de contracte și comenzi ferme, ANIF a asigurat apa pentru 775.261 ha, cu 20% mai puțin decât se stabilise prin contractele multianuale. Numai că nici acestea nu au fost udate în totalitate, ci 508.119 ha. Iar la jumătatea lunii august, în plină secetă, doar 418.373 ha au primit apă.

Cererea de apă pentru irigații a scos la iveală o situație cel puțin ciudată. În Neamț și Mehedinți nu s-a irigat deloc, deși a fost ceva cerere, dacă luăm în calcul contractele multianuale. În Teleorman, la jumătatea lunii septembrie, doar 1,79% din suprafața contractată a și fost udată, în cele din urmă. Sub 20% din suprafața contractată a fost irigată în județele Arad, Bacău, Covasna, Dâmbovița, Hunedoara și Olt. Topul irigațiilor este „cucerit” de județul Timiș, cu peste 90% din suprafața contractată care a fost și irigată. E drept, și suprafața este mică de puțin peste 3.000 ha. De mare interes este și județul Brăila, unde irigațiile s-au întins pe 85% din cât s-a contractat. Aici funcționează cea mai mare exploatație agricolă din Europa, Insula Mare a Brăilei, cu 56.000 ha, iar apa Dunării este la dispoziția doritorilor.

De remarcat este faptul că, în perioda însămânțărilor, a crescut suprafața irigată cu peste 20% față de lunile de primăvară și vară. „Am avut solicitări din partea agricultorilor care au însămânțat, dar, din cauza secetei, aveau nevoie de apă ca să și răsară ceea au însămânțat”, a spus Constantin. El a ținut să atragă atenția că „și în acest an, apa pentru irigații a fost gratuită. O asigurăm până la stațiile de punere sub presiune. În 2020 am umplut peste 2.600 km de canale cu apă, iar irigațiile au început din martie”, deci au existat toate condițiile pentru ca o suprafață de teren cât mai mare să fie irigată.

Cauze

Șeful ANIF a găsit și explicații pentru care agricultorii nu au apelat la această facilitate, deși au încheiat contracte multianuale pentru aproape un milion de hectare. „Finanțarea proiectelor din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, pe măsura 4.3 privind investiții în sisteme de irigații, se face cu îndeplinirea unei condiții: să existe contract cu ANIF. Mare parte din suprafața contractată, dar nesolitate irigații, de aici vine”, a arătat șeful ANIF.

Pe locul 2, ar fi decizia agricultorilor de a nu apela la irigații ca să nu crească valoarea valoarea terenurilor pe care le lucrează și, astfel, costurile lor să se majoreze. Ștefan Constantin invocă declarațiile lui Viorel Nica președintele Ligii Utilizatorilor de apă pentru Irigații din România.

De altfel, el a dat ca exemplu o cerere de irigații din județul Ialomița. Cum apa vine din Dunăre, a trebuit să treacă prin județul Călărași, dar pe tot traseul canalului din Ialomița nimeni nu a irigat. Șeful ANIF nu s-a pronunțat cu privire la motivul pentru care, pe 16 km, nu au fost folosite irigațiile, dar a vrut să atragă atenția asupra situației.

Și nu este singurul caz. În 2018, fostul ministru Daea a inaugurat cu mare fast sistemul de irigații de la Jilava, de lângă București. De fapt, a mai fost nevoie de alte investiții pentru că apa nu putea ajunge la beneficiar, dar, până la acesta, pe câțiva kilometri de canal, nimeni nu a mai irigat.

„Restul nu au echipamente de irigat, probabil”, a completat directorul general al ANIF.

Curent mai ieftin

Până la jumătatea lui octombrie, ANIF a cheltuit numai cu irigațiile 84 milione de lei. „Probabil, până la sfârșitul anului, cheltuielile vor ajunge la 100 milioane de lei”, consideră Ștefan Constantin. Pentru irigații, cele mai mari costuri se înregistrează cu energia electrică. „În martie, am achiziționat energia cu 236 lei/MWh, fără taxe. Pentru că am avut cerere de apă mai mare decât am preconizat noi, a fost nevoie de alte cantități de energie. La ultima licitație, prețul propriu de furnizare a fost de 211,9 lei, a mai scăzut”, a spus Constantin.

Costurile suportate din bugetul statului sunt foarte mari, dar oficialul ANIF consideră că merită banii investiți. „Diferența de producție dintre cultura irigată și cea neirigată este foarte mare”. El a dat ca exemplu producțiile obținute de un fermier din Ialomița. Producția medie la porumbul irigat a fost de 14 tone/ha, iar pentru porumbul neirigat a fost de doar 2 tone/ha.

„Anul acesta a depășit orice imaginație”, a spus Constantin, referindu-se la efectele secetei. De aceea, ANIF a început să furnizeze apă foarte devreme, având în vedere că irigațiile au început din martie. „Am pus în funcțiune stații de pompare care nu au mai funcționat de 23 de ani”, a spus șeful ANIF, dând ca exemplu stații din Călărați și Giurgiu, lista fiind mai lungă.

Constanța „văduvită”

Pentru 2021, Administrația își propune continuarea dezvoltării sistemului, care va cuprinde și stații de pompare ce să asigure apa pentru irigații și în Constanța. „Sunt luate în calcul lucrări pentru două stații de pompare care să permită irigații pe aproximativ 60.000 ha. Aceasta este prioritate zero pentru ANIF”, a spus Constantin, care a precizat că „Dobrogea a fost văduvită de investiții în ultimii 5 ani.

Șeful ANIF a ținut să-și arate nemulțumirea cu privire la decizia autorităților din trecut de a abandona irigațiile din Constanța. S-a plecat de la faptul că apa pentru irigații în această zonă trebuie urcată și 70 de metri. „Au spus că irigațiile sunt neviabile în Constanța”, a spus Constantin.

În acest județ, pentru 120.000 ha s-a retras statutul de utilizate publică. „Prin Programul Național de Relansare și Reziliență, această suprafață de teren va fi reintrodusă în categoria amenajărilor de utilitate publică”, a spus șeful ANIF, care a precizat că 60.000 ha de teren vor putea fi irigate după reabiltatea sistemului de la Negru Vodă, în 2021.

Speranțe în Programul de Reziliență

Pentru refacerea sistemului de irigații, în derulare, sunt lucrări de execuție pentru 33 de amenajări. „Până în 2019 au fost reparate 7 amenajări pentru 80.000 ha”, a punctat șeful ANIF. Numai în 2020 sunt alocate 250 milioane de lei pentru 11 amenajări care pot asigura irigarea a 240.000 ha.

„Până acum, optica a fost să împărțim banii și să ne lungim cu lucrările”, a spus oficialul de la ANIF. Noua politică investițională face schimbări importante. „Vom aloca fonduri pentru lucrările realizare mai mult de 50%. Sper ca Guvernul să ne asigure alocarea bugetară care să ne permită să ne ținem de programul stabilit”, a punctat Constantin.

De fapt, șeful ANIF își pune mari speranțe în Programul Național de Relansare și Reziliență, cu finanțare din fonduri comunitare. În prezent, este în derulare Programul Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații (PNI), evaluat la un miliard de euro, și care trebuia să se termine în acest an; a fost prelungit până în 2023. Alocările financiare de până acum nu sunt spectaculoase, motiv pentru care șeful ANIF ar vrea ca finanțarea refacerii sistemului de irigații să vină din fondurile Programului de Reziliență. „Analizăm posibilitatea de a trece investițiile din PNI în noul program”, a spus Constantin. „De fapt, sper ca prin Programul de Reziliență să putem ataca toate amenajările”, a completat Ștefan Constantin, directorul general al ANIF.

Sursa: https://www.focus-energetic.ro/constantin-anif-anul-acesta-a-depasit-orice-imaginatie-70602.html