Dăm viață agriculturii

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare

Dăm viață agriculturii

Normele metodologice de aplicare a Legii îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.872/2005 au fost completate si actualizate prin Hotararea de Guvern din data de 31.08.2022

Citește mai departe…

Infrastructura de irigații este pregătită pentru funcționare în condiții optime

Citește mai departe…

Începe depunerea facturilor pentru decontarea cheltuielilor aferente consumului de energie electrică în irigații, la filialele ANIF

Citește mai departe…

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale aduce la cunoștința beneficiarilor publici decizia emisă de Comisia Europeană în data de 12 septembrie 2022 privind aprobarea modificării Programului Național de Dezvoltare Rurală, prin care sunt aplicabile beneficiarilor PNDR prevederile Ordonanței de Urgență (OUG) nr. 64/ 2022 privind ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile.

Astfel, începând cu 13 septembriedata de referință de la care curg termenele prevăzute în OUG 64/ 2022, autoritățile publice șiOrganizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI)  care derulează investiții finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală  (FEADR) își pot ajusta valoarea proiectelor aflate în curs de implementare în conformitate cu prevederile OUG 64/ 2022.

Menționăm că, la nivelul AFIR, actul normativ privind ajustarea prețurilor se aplică beneficiarilor care implementează proiecte în cadrul submăsurii 4.3, respectiv componentele privind infrastructura de irigații și infrastructura de acces agricolă, submăsurii 7.2 Investiții în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, submăsurii 7.6 Investiții asociate cu protejarea patrimoniului cultural și submăsurii 19.2 Sprijin pentru implementarea acțiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală, pentru beneficiarii care au derulat achiziții publice.

Ca urmare a modificării PNDR pentru a permite aplicarea prevederilor OUG 64/ 2022, beneficiarii submăsurilor 4.3 irigații, 4.3 acces agricol, 7.2, 7.6 și 19.2 pot încheia acte adiționale la contractul de finanțare pentru majorarea cu maximum 25% a valorii eligibile a proiectului, darfără a depăși valoarea sprijinului public nerambursabil specifică fiecărei submăsuri, conform fișei tehnice din noua versiune a PNDR 2020”, a precizat Directorul general al AFIR, Dorin OPREANU.

Pentru mai multe clarificări legate de actualizarea valorii contractelor de finanțare, AFIR va pune la dispoziția beneficiarilor Programului Național de Dezvoltare Rurală, în perioada imediat următoare, un îndrumar privind aplicarea OUG 64/ 2022 în cazul proiectelor finanțate din FEADR. Documentul va avea caracter strictorientativ și nu va suplini reglementările legale, pe care beneficiarii sunt obligați să le respecte.

Sursa: AFIR.info